Account

Je bent momenteel nog niet ingelogd.

Inloggen
Openingstijden
  • Met liefde verpakt
  • Snelle verzending in de rode envelop
  • Service with a smile
  • Klassiek & Landelijk Borduren

Verschillende soorten borduurgaren

Verschillende soorten borduurgaren

Deze keer wil ik het met jullie hebben over “Garens”. Hier valt zoveel over te vertellen dat ik er een heel Borduurblad mee zou kunnen vullen! In deze blog zal ik me beperken tot (een deel van) de borduurgarens

 

Splijtzijde 

Splijtzijde is eigenlijk niet het goede woord, want meestal is dit vervaardigd van 100% katoen. Verreweg het meest gangbare borduurgaren is splijtgaren. Dit is een gemerceriseerd* katoen, getwijnd in 6 draden. Door het garen te splijten kun je bijvoorbeeld 1, 2 of 3 draden tegelijk gebruiken om de gewenste dikte te verkrijgen. 

Het bekendste merk is DMC Mouliné. Dit is wereldwijd verkrijgbaar in 500 kleuren. DMC wordt ook meestal aangegeven in borduurpatronen. 

Een ander bekend merk is Anchor, maar al veel minder makkelijk verkrijgbaar. Een goedkoper alternatief is Venus garen. Een nadeel hiervan vind ik dat je altijd alle patronen moet omnummeren. 
 

Enkeldraads garen 

Ook hiervoor geldt dat er heel veel soorten, maten en merken zijn. Bij Soed Idee verkopen we sinds kort Sulky garen.

Sulky® Cotton Petites 12 borduurgaren is een sterke katoendraad en is ideaal voor handwerk. Het garen is dikker (1 draadje Sulky garen is ongeveer gelijk aan 2 draadjes DMC) en geeft een zachte, warme, naturel look. 
Van Aurifil hebben we ook nog wollen garen: Aurifil Lana 12 wt. 12wt wool is ideaal voor kruissteek borduren met een enkele draad. Het geeft textuur en diepte. Lana wool is ook prachtig voor traditioneel handborduren. Een enkele of dubbele draad geeft een hand gesponnen uitstraling. Het geeft ook geweldige resultaten bij het appliceren met de festonsteek van wollen stoffen, met een enkele of dubbele draad. Perfect om een primitieve uitstraling te creëren! 

We hebben ook een 100 % linnen garen van Anchor in het assortiment.
Linnen is van nature mooi! Alhoewel de draad wat onregelmatig is geeft het een prachtige matte, naturel uitstraling.

 

Handgeverfd of verloop-garen 
 

Naast het “gewone” splijtgaren in effen kleuren, bestaan er ook nog enorm veel merken verloop-garen, meestal met de hand geverfd. Zeker met de toenemende populariteit van het borduren, komen er steeds meer bedrijven bij die zelf borduurgaren en -stoffen verven. 


 

Deze garens zijn in de basis gewoon katoenen splijtgaren maar krijgen nog een extra verfbad (of meerdere), waardoor de kleur niet helemaal effen is. Dit geeft een levendig effect aan je borduurwerk. Bij Soed idee hebben we een aantal collecties in het assortiment, die het meest gangbaar zijn. De Amerikaanse merken Classic Colorworks, Gentle Art en Weeks dye Works , hebben allemaal een uitgebreid kleurenpalet en een subtiel kleurverloop, evenals het Roemeense Valdani garen

Het Australische Cottage Garden Threads is wat “heftiger” van verloop en heeft vaak meerdere kleurnuances in één draad.  

Als je met verloopgaren borduurt, borduur je kruisje voor kruisje, voor het mooiste effect van het verloopgaren (dus geen halve kruisjes heen en halve kruisjes terug). Let ook op met wassen. Niet alle garens zijn kleurvast. Dat is op zich geen probleem, maar vraagt wel een speciale behandeling als je je borduurwerk toch wilt wassen. 

 

Zijde 
 

Sinds een tijd verkopen we bij Soed idee de zijden garens van Au Ver a Soie. Dit is een 100% zijden garen, wat ook in zeer veel kwaliteiten en diktes verkrijgbaar is voor allerlei verschillende toepassingen.  


 

Mijn absolute favoriet is het Soie D’Alger garen. Dit is een 7-draads splijtgaren in een kleurenpalet van maar liefst 623 kleuren. Het is een sterk garen met een prachtige glans. 1 draadje is iets dikker dan een draad DMC waardoor het ook nog eens een goede dekking geeft. 

Daarnaast hebben we bij Soed idee ook het Soie 100/3 garen, dit is een enkeldraads zijde, die juist heel dun is en daarom vooral geschikt voor het borduren op de fijnere stoffen. Dit is verkrijgbaar in 291 kleuren. 
 

In het zelfde kleurenpalet van 291 kleuren hebben we ook Soie Perlee garen. Dit is juist een dikkere draad die o.a. in het vrije borduurwerk en open naaiwerk etc. gebruikt wordt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het Perlee garen ook heb omdat het op van die schattige houten klosjes zit šŸ˜‰ . 

 

Wat is jouw favoriete garen om mee te borduren?  

 

    03-10-2022 11:43     Reacties ( 20 )
Reacties (20)
 Simone van Soed Idee -  18-03-2024

Hallo Jeannette, Dit kun je voorkomen door het garen voor gebruik te spoelen.

 Jeannette Colijn -  16-03-2024

Hoe kan je voorkomen dat handgeverfd garen doorloopt als het borduurwerk gewassen moet worden?

 monique dilewyns-vermuyten -  15-03-2024

mijn moeder borduurde met dmc en had al een redelijke voorraad (in de brousse moest ze dat wel hebben), maar bij terugkomst in belgie en groter wordend gezin, bleef het handwerken wat achterwege - ik heb echter wel de goesting overgeerfd, en heb aan al mijn broers en zussen bij verjaardagen, en feestactiviteiten gevraagd om het boeketje bloemen te vervangen door de dmc-kleurstrengen die ik nog niet had (bloemen vergaan en dit garen blijft wel heeeel lang bestaan) - zo heb ik nu alle 500 kleuren en kan naar hartelust borduren. de ondervinding met de andere merken is dat ze soms kunnen uitlopen bij het wassen, terwijl dmc echt kook-en wasvast is ! veel borduurplezier aan allen.

 Gerrie van Zetten -  15-03-2024

Goede uitleg.Dank je wel

 Ingeborg Matthijsse -  14-03-2024

Wat fijn deze uitleg van al die garens. Ik heb al een aantal keren geborduurd met verschillende handgeverfde garens. Binnenkort ga ik borduren met Cottage Garden Threads. Het zijn echt Australische kleuren en die ga ik dan ook gebruiken voor Australische patronen.

 Dini -  14-03-2024

Dank voor de interessante uitleg, Simone. Ook ik blijf fan van het DMC garen. De grote DMC kleurenkaart met meer dan 500 kleuren erop is mijn liefste handwerk bezit. Inmiddels heb ik 450 kleuren. Van enkelen nog een paar draadjes en van anderen een half of heel strengetje. Het verloop-garen vind ik fantastisch, ik werk er graag mee. 1 draad verloop-garen met 1 draad passende kleur erbij geeft ook een goed effect.

 Annelies Thierry -  14-03-2024

Bedankt voor de uitleg! Zou je misschien ook kunnen vertellen hoe je evt. Hand geverfd garen kan wassen?

 Trudy Kuster -  14-03-2024

Goede uitleg ! Ik heb altijd tot volle tevredenheid met DMC geborduurd en blijf daar ook bij. Mijn voorraad is nu dermate groot dat ik niet meer ga veranderen. Zeker nu ik ernstige artrose heb en het borduren zo goed als zeker minder zal worden: helaas ! šŸ˜„

 Bernadet -  14-03-2024

Bedankt voor de uitleg, Ik weet nu dat ik met die Amerikaanse garens kruisje voor kruisje moet zetten voor een beter resultaat. šŸ‘

 Betsy-dekkers Dekkers -  23-01-2024

Ik ben begonnen met de adventsall van 2023 en vind dat heel mooi garen ! Mooie kleuren en glans en fijn om mee te werken. Groetjes betsy

 Henny vink -  23-01-2024

Wat een fijne uitleg van deze garens wist niet dat er zoveel waren gr hennyšŸ§µāœ‚ļøāœ‚ļøšŸ§µšŸ§¶šŸ‘

 Marjan -  07-12-2023

Heel blij met de uitleg over de borduur garens

 Anneke Dirks -  30-03-2023

Bedankt voor de uitleg. Ik werk op dit moment met VHS garen, wat behoorlijk pluist na gebruik van een lange draad.

 Sabine -  18-11-2022

Bedankt voor de uiteenzetting. Borduren is leuk en biedt vƩƩl afwisseling!

 Elly van der Aar -  10-10-2022

Heerlijk, dat je dit zo duidelijk geschreven hebt en deelt. Ik ben op dit moment bezig met Delfino 16.

 G.Vlottes-Witteveen -  09-10-2022

Superleuke uitleg maar blijf toch bij dmc

 Joke -  06-10-2022

Heel leuk deze uitlegā¤ļø Zo leer ik nog eens iets. Dank je welšŸ‘

 Rosemie -  06-10-2022

Mijn favoriet is Gentle Art./ De kleurveranderingen in het garen zijn prachtig .

 Rosemie -  06-10-2022

Zooo boeiend ! Dank je wel Simone.

 Toos Verheijen -  06-10-2022

Super blij met je uitleg.