Account

Je bent momenteel nog niet ingelogd.

Inloggen
Openingstijden
  • Met liefde verpakt
  • Snelle verzending in de rode envelop
  • Service with a smile
  • Klassiek & Landelijk Borduren

Borduur community

Borduur community

Een van de leukste dingen van mijn werk is het “community-gevoel”. Het is altijd lastig uit te leggen aan buitenstaanders maar de borduurwereld voelt als een warm bad! 

Toen ik 23 jaar geleden zwanger was van onze zoon, pakte ik na lange tijd het borduren weer op. Ik kocht een kant-en-klaar pakket bij de plaatselijke handwerkwinkel en was gelijk weer verkocht. 

Rond die tijd begon ook het internet steeds meer op te komen. Google en Social media had nog nooit iemand van gehoord, maar je had de “Startpagina’s”. Via de Borduren Startpagina ging ik op zoek op het wereld wijde web en zo kwam ik ineens in aanraking met een hele nieuwe Borduurwereld! Al snel vond ik via het forum van de Startpagina allemaal gelijkgestemden. Allemaal mensen die elkaar niet kenden, maar met dezelfde hobby. En dat verbindt! 

Ook ontdekte ik de Yahoo-groups. Dit waren e-mailgroepen over allerlei onderwerpen. Ik kwam eerst terecht bij de Nederlandse “Borduurlijst” en toen ik het aandurfde om in het Engels te gaan typen, kwam ik ook bij allerlei internationale groepen terecht. Honderden e-mails kwamen er zo in mijn inbox, allemaal over borduren! 

Ik leerde er heel veel van: allerlei afwerktechnieken, de vele internationale ontwerpers, materialen, Engels šŸ˜Š… maar vooral dat borduursters (M/V/X) allemaal hele leuke, lieve en genereuze mensen zijn. Er waren af en toe bijeenkomsten van groepjes borduursters en hoewel we elkaar alleen kenden via e-mail, was dat altijd gezellig. 

Via de internationale groepen ging ik ook meedoen aan “exchanges” (uitwisselingen). Iedereen maakte dan een borduurwerkje voor iemand anders en stuurde dat naar elkaar op. De prachtigste dingen heb ik gekregen, vanuit de hele wereld! Helaas is dat met de huidige verzendkosten niet meer leuk om te doen, maar ik heb nog steeds contacten uit die tijd. 
Na verloop van tijd kwamen ook de Social media en zag je dat de mailgroepen zich langzaam verplaatsten naar Facebook. Hier vind je nu nog steeds vele Nederlandse en internationale groepen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zo heb ik bijvoorbeeld de “Borduren met Soed idee” groep. Waar we elkaar inspireren en motiveren. Maar ook elkaar helpen als dat nodig is. Op zoek naar een oud strengetje garen wat niet meer te koop is? Één oproepje in de groep en iedereen duikt in haar eigen voorraad om te kijken wat ze heeft. 

Toen ik samen met Annelies van den Bergh in 2013 startte met Randje per Week, begonnen we ook een Facebookgroep. De patronen stonden voor iedereen beschikbaar op een blog, maar op de Facebookgroep deelden de leden hun vorderingen en inspireerde men elkaar. Al snel ontstonden hierdoor ook borduurgroepjes in “real life”. Mensen die bij elkaar in de buurt woonden, spraken met elkaar af om samen te borduren. Inmiddels telt de groep meer dan 6000 leden en zijn er al vele ontmoetingen geweest. Één van de hoogte punten was misschien wel de Randjesdag in Metslawier (FR) waar Randjes liefhebbers uit heel Nederland (en daarbuiten) samen kwamen! 

De laatste tijd zie je een verschuiving naar Instagram. Je kunt me daar volgen op @soedidee. Via bijvoorbeeld #borduren of #crossstitch komen de prachtigste dingen voorbij! 


Ben jij niet zo van de digitale contacten, maar ontmoet je liever mensen in het echt? 

Op verschillende plaatsen in het land zijn Handwerkcafé’s. Een groep mensen die regelmatig bij elkaar komen om met elkaar samen te handwerken. Zelfs als je daar nog niemand kent weet ik zeker dat je het daar naar je zin hebt. Mensen helpen elkaar waar nodig, inspireren elkaar met nieuwe handwerktechnieken en uiteraard wordt er heel veel gekletst over je hobby’s. 

Bij de “Vrouwen van Nu” zijn in sommige regio’s handwerkafdelingen, waarbij aandacht is voor diverse oude handwerktechnieken. 

De vereniging Merkwaardig (voor liefhebbers van Merklappen) organiseert ook meerdere keren per jaar bijeenkomsten voor haar leden. Ik mag daar soms met mijn winkel staan en vind het er altijd super gezellig.  

Via Merkwaardig en het Randje per Week heb ik Aukje de Boer leren kennen. Aukje is een verwoed verzamelaarsters van merklappen en haar man Wouter is gek op tuinieren. Zij stellen op vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli hun huis en tuin in Twello open voor een prachtige merklappententoonstelling. Soed Idee is daar aanwezig voor de verkoop van borduurmaterialen en er is een verkoop van Brocante (handwerk-)spulletjes. Een uitgelezen plek voor het ontmoeten van andere handwerkliefhebbers!  
 

(

(Klik op de afbeelding op de PDF te downloaden)

Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van deze geweldige Borduur-community, waar jong en oud welkom is, waar we elkaar inspireren en motiveren, elkaar helpen en dingen leren! 

 

    13-06-2023 12:00     Reacties ( 14 )
Reacties (14)
 Ester -  20-07-2023

Hoi alle borduursters hier Ook ik borduur al meer dan 50 jaar ook heel veel kontakt eerder via blogs en borduurgroepen..toendertijd ook baar Aerdt geweest voor Jan Houtman en naar Roermond voor de merklap tentoonstelling ook in Leeuwarden Naar Zwolle naar de beurs...was ooit nu 65 en alle tijd voor m n borduurverslaving...Simone ga vooral zo door

 Truus Arents -  27-06-2023

Heel fijn om te lezen want zelf borduur ik al zoā€™n 60 jaar

 Gerard Quak -  19-06-2023

Prima verhaal! In Frankrijk waar wij al 31 jaar wonen hebben wij een Nederlandse borduurgroep, die elke week bij elkaar komt. Ooit in de vorige eeuw begonnen en nog steeds actueel. Ik ben de enige man in de club, maar het blijft altijd gezellig en vriendschappelijk. Er zijn zelfs goede vriendschappen gegroeid! Ook maken we deel uit van eeh patchwork groep, die meer uit Engelsen bestaat, mojn vrouw en ik de enige Nederlanders. Wij komen eens per maand bij elkaar. Ja, handwerken vetbindt!

 Aukje de Boer -  15-06-2023

ā¤ļøšŸ€mooi verhaal En jaā€¦.Metslawier was geweldig jij en een kerk en ik in de andere kerk met de expositie En nu samen weer 30 juni en 1juli in Twello šŸ’Ŗ Lieve groet

 Ans Stokhof -  15-06-2023

Ik kijk iedere keer weer uit naar je nieuwsbrief. Heel stimulerend. Ans

 Miep Claessen -  15-06-2023

Fijn verhaal

 Pie de Bloois -  15-06-2023

Wat een mooi stuk heb je geschreven Simone, zo herkenbaar. Ook ik heb al heel veel geborduurd. Toen ik in de verpleging werkte ook 's nachts veel geborduurd, en daarna een heel aantal jaren niet. Alleen wel voor elk kind een wandkleed geborduurd, en nu ze al een aantal jaren niet neer thuis wonen, weer helemaal opnieuw leuk druk met borduren. Vooral de merklappencursus bij Afke, die ik 13 jaar geleden volgde, was een zeer waardevolle toevoeging, waardoor ik nu ook meer van mezelf durf toe te voegen aan een patroon. Elke dag geniet ik van mijn hobby.

 Yolanda -  15-06-2023

Hi Simone, helemaal met je eens.... ik heb een borduurgroepje thuis, ontstaan door de randjes per week. Nu borduren we ook andere dingen en leren van elkaar. Ook op facebook zijn er leuke contacten en altijd aardig en gezellig, in andere groepen gaat het er wel eens anders aan toe. Misschien kunnen we "ons borduuruitje" naar Aukje plannen en anders komen we graag weer bij je in het atelier

 Naomi Korteweg -  15-06-2023

Mijn jongste zoon is ook bijna 24 en ik herken volledig wat je schrijft over de begintijd van de Yahoo groepen en fora over allerlei onderwerpen. Sinds mijn 18e ben ik met borduren begonnen toen in nachtdienst had in de verpleging, tussen de rondes door . Inmiddels echt verslaafd aan borduren en dat terwijl ik vroeger bij handwerkles totaal niet kon borduren en steeds alles schreef of verkeerd ging.šŸ˜… Heel blij met jouw schitterende antieke borduurpatronen en prachtige borduurzijde! Groetjes Naomi

 Aafke Olbers -  15-06-2023

Wat een leuk stukje Simone. Ik herken er veel van.

 Simone de Jong -  15-06-2023

@Cathrina, ik mocht ook mee naar Lanarte in Leeuwarden! Dat was uniek en heel bijzonder!

 Cathrina (Thijsse) -  15-06-2023

De begin tijd op internet bij Borduren.pagina, wat was dat leuk. Heel enthousiaste vrrouwen en ook mannen die hun ervaring met borduren deelden. Weet niet of je er ook bij was, de groep naar Lanarte in Leeuwarden was toch ook heel leuk. Simone, je hebt een grote reis gemaakt door het borduurleven. Klasse, echt top. Doen velen je niet na. Ik wens je nog heel veel succes.

 Henny dietz -  15-06-2023

Simone ik heb net met veel plezier het stukje over de borduur community gelezen šŸ˜Š

 Elly van der Aar -  15-06-2023

Simone mooi geschreven! Ik begrijp je helemaal, het maakt niet uit wat je borduurt, deze crea mensen begrijpen elkaar. Waar op de wereld dat maakt niet uit. Geen haat en nijd, maar tevredenheidšŸ«